به گزارش خبر حرفه ای از مهر، در سالهای اخیر رژیم گیاهخواری به یکی از سبکهای تغذیهای پرطرفدار در سراسر جهان، از جمله ایران، تبدیل شده است. بسیاری از افراد به دلایل مختلف، از جمله حفظ سلامت، حمایت از محیطزیست و ملاحظات اخلاقی، مصرف گوشت و محصولاتگیاهخواری؛ انتخابی سالم یا چالشی تغذیهای؟
گیاهخواری به معنای حذف یا کاهش مصرف محصولات حیوانی است که در اشکال مختلفی از جمله وگان (کاملاً بدون محصولات حیوانی)، گیاهخواری لاکتو-اوو (مصرف تخممرغ و لبنیات) و نیمهگیاهخواری دیده میشود. مطالعات علمی نشان داده است که این رژیم میتواند اثرات مثبتی بر سلامت فردی و محیطزیست داشته باشد، اما در صورت عدم برنامهریزی مناسب، خطر کمبودهای تغذیهای نیز وجود دارد.
مزایای رژیم گیاهخواری از نگاه علم تغذیه؛ بهبود سلامت قلب و عروق
افرادی که از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند، معمولاً فشار خون پایینتری دارند و میزان کلسترول خون آنها کمتر است. این امر به کاهش خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی و عروقی کمک میکند.
کنترل وزن و پیشگیری از دیابت
رژیم گیاهخواری که شامل مصرف فیبر بالا و چربیهای سالم است، میتواند به کنترل وزن و کاهش مقاومت به انسولین کمک کند. بر اساس تحقیقات منتشرشده در مجله تغذیه بالینی، افرادی که رژیمهای گیاهی دارند، در مقایسه با کسانی که گوشت مصرف میکنند، احتمال کمتری برای اضافهوزن و چاقی دارند.
کاهش التهاب و بهبود عملکرد سیستم ایمنی
غذاهای گیاهی حاوی آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضدالتهابی هستند که به کاهش التهاب بدن کمک کرده و خطر بیماریهای مزمن را کاهش میدهند.
کمک به حفظ محیطزیست
بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO)، تولید محصولات دامی یکی از عوامل اصلی انتشار گازهای گلخانهای، مصرف بالای آب و جنگلزدایی است. کاهش مصرف گوشت میتواند تأثیرات مخرب زیستمحیطی را کاهش دهد. حیوانی را کاهش داده یا بهطور کامل کنار گذاشتهاند.
با این حال، این تغییر سبک زندگی چالشهای خاص خود را نیز به همراه دارد. از یک سو، تحقیقات نشان دادهاند که رژیم گیاهخواری در صورت رعایت اصول تغذیهای، میتواند به کاهش بیماریهای مزمن کمک کند. از سوی دیگر، کمبود برخی مواد مغذی، موانع فرهنگی و اقتصادی از جمله مسائلی هستند که ممکن است پیروی از این رژیم را دشوار کنند.
چالشهای رژیم گیاهخواری در ایران؛ محدودیت در دسترسی به منابع غذایی متنوع
اگرچه در برخی شهرهای بزرگ محصولات گیاهی و جایگزینهای پروتئین حیوانی در دسترس هستند، اما در مناطق کوچکتر یافتن این مواد غذایی دشوار است.
کمبود ویتامین B۱۲ و آهن
ویتامین B۱۲ تقریباً بهطور کامل در محصولات حیوانی یافت میشود و کمبود آن میتواند باعث کمخونی و مشکلات عصبی شود. گیاهخواران باید از مکملهای غذایی و منابع غنیشده با B۱۲ مانند شیرهای گیاهی یا غلات صبحانه استفاده کنند.
عدم حمایت کافی از سوی نظام سلامت
بیمههای درمانی در ایران هنوز پوشش مناسبی برای مکملهای غذایی و خدمات مشاوره تغذیهای مرتبط با رژیمهای گیاهی ندارند. به گفته متخصصان، افزودن خدمات مشاوره تغذیهای به فهرست پوشش بیمهای میتواند به تشویق مردم به داشتن رژیمهای سالمتر کمک کند.
راهکارهای پیشنهادی برای گسترش گیاهخواری در ایران
با توجه به روند رو به رشد گیاهخواری در سراسر جهان، انتظار میرود که در ایران نیز این سبک زندگی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. بسیاری از کشورها سیاستهایی را برای تشویق مردم به کاهش مصرف گوشت و جایگزینی آن با پروتئینهای گیاهی اتخاذ کردهاند. بهعنوان مثال، برخی کشورها مالیات بر گوشت را افزایش داده و در مقابل، از کشاورزی پایدار و تولید غذاهای گیاهی حمایت کردهاند.
در ایران نیز برخی رستورانها گزینههای گیاهی بیشتری در منوی خود گنجاندهاند و تولیدکنندگان داخلی به تولید محصولات گیاهی وگان روی آوردهاند. با این حال، برای تبدیل گیاهخواری به یک انتخاب در دسترس برای همه، نیاز به حمایتهای بیشتر از سوی دولت، صنعت غذا و رسانهها وجود دارد.
نظر متخصصان تغذیه درباره گیاهخواری چیست؟
احمد اسماعیلزاده، مدیرکل دفتر تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر گفت: رژیم غذایی مبتنی بر میوهها، سبزیجات، حبوبات و سایر منابع گیاهی برای سلامت بسیار مفید است، اما برای تأمین کامل نیازهای بدن، باید با مواد غذایی حیوانی تکمیل شود.
وی افزود: گیاهان بسیاری از مواد مغذی موردنیاز بدن را تأمین میکنند، اما در برخی موارد مانند پروتئین، کلسیم، آهن و روی دچار کمبود هستند. به همین دلیل، توصیه میشود که رژیم گیاهخواری همراه با مصرف لبنیات و تخممرغ باشد. این گروه که به لاکتو-اوو وجترینها معروف هستند، معمولاً مشکلات تغذیهای کمتری خواهند داشت.