به گزارش خبر حرفه ای طرح احداث نیروگاه های حمایتی در سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران چند سالی است که مطرح شده و اقدام هایی نیز در این خصوص انجام گرفته است.
بر این اساس در سال ۱۴۰۱ طرح ساخت ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی ۵ کیلوواتی طی پنج سال، با حضور معاون اول وقت رئیسجمهور مصوب و اجرای آن برای خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی در سراسر کشور از همان آغاز شد.
در این طرح سازمانهای بهزیستی، کمیته امداد، بسیج سازندگی و معاونت روستایی مناطق محروم ریاستجمهوری با عاملیت سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و اجرای شرکتهای توزیع برق در سراسر کشور مشارکت دارند.
همان زمان جعفر محمدنژاد سیگارودی مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران با اشاره به فرایند اجرای این طرح حمایتی در کشور گفت: در آغاز نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد، خانوادههای تحت پوشش را برای نصب سامانه خورشیدی به شرکتهای توزیع برق معرفی میکنند و سپس شرکتهای توزیع، قابلیت ساختگاههای معرفی شده از سوی خانوادههای تحت پوشش را بررسی میکنند.
علاوه بر این اکنون حدود سه سالی است که خیرین تجدیدپذیر برای نصب پنل های خورشیدی در مناطق محروم فعالیت دارد.
با نصب پنل های خورشیدی در این مناطق هیچ خانهای در شب بدون برق نخواهد ماند. این خیرین با کمک پژوهشگاه نیرو برای ارائه آموزش های لازم در خصوص نصب و راه اندازی پنل های خورشیدی خانه های افراد را روشن کرده و امکانی هم برای توسعه تلفن همراه برای آنان فراهم کرده اند.
این افراد که به صورت خیری فعالیت دارند، توانسته اند در ۴۵۰ منطقه محروم در استان سیستان و بلوچستان به خصوص در منطقه بلوچستان ۲۵۰ سیستم خورشیدی نصب کرده و شب های خانه های زیادی را روشن کنند.
در این رابطه به تازگی احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سفری که به استان یزد داشت، یک نیروگاه ۵ مگاواتی خورشیدی را افتتاح کرد که در زمینی به مساحت ۷.۵ هکتار و طی پنج ماه احداث شده بود.
این نیروگاه با ایده بهزیستی یزد هزار معلول جسمی و حرکتی را به مشارکت دعوت کرد و به هرکدام از آنها مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان وام اختصاص داد. مجموع این وامها، که به ۱۵۰ میلیارد تومان میرسید، تأمین مالی ساخت نیروگاه را ممکن ساخت. در مقابل، به هر یک از این هزار نفر، ۵ کیلووات سهم از نیروگاه اختصاص داده شد. از محل فروش برق تولیدی، به هر سهامدار ماهانه سه میلیون و ۷۰۰ هزار تومان سود تعلق میگیرد که یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان آن بابت اقساط وام کسر شده و بقیه به حساب مددجویان واریز میشود.
اقساط وام از محل فروش برق پرداخت شده و در نهایت، پس از تسویهی وام، هر یک از این هزار مددجو سهامدار نیروگاه خورشیدی خواهند شد و تا ۲۵ سال هر معلول صاحب ۵ کیلووات برق است و از سود آن بهرهمند خواهند شد.